Hogyan tudjuk meghatározni vállalkozásunk méretét?

img0227.jpgA Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programjának fő kedvezményezettjei a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások.

A pályázati jogosultsági vizsgálat első lépéseként szükséges meghatározni a pályázó vállalkozás méretét. Tapasztalatom szerint több cég nem tudja, vagy rosszul sorolja be magát egy vállalati méretkategóriába.

A kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény rendelkezik a mikro-, kis- és középvállalkozások meghatározásáról (továbbiakban: KKV).

KKV kategóriák:

Méret

Mikro

Kis

Közép

Nagy

Létszám

0-9

10-49

50-249

250 felett

Árbevétel

legfeljebb 2 millió euró

legfeljebb 10 millió euró

legfeljebb 50 millió euró

50 millió euró felett

Mérlegfőösszeg

legfeljebb 43 millió euró

43 millió euró felett

Átszámítás: a KKV üzleti évének lezárásakor érvényes deviza középárfolyamot kell alkalmazni.

A besorolás elve: akkor tartozik valaki egy adott kategóriába, ha az összes foglalkoztatotti létszám ÉS éves nettó árbevétel VAGY mérlegfőösszeg alapján megfelel az adott csoportnak.

Ez csak az első lépés, és még közel sem biztos, hogy az utolsó lezárt év szerint a saját adatainkkal meghatározott méret a helyes, ugyanis vizsgálni kell a tulajdonosokat és a más vállalkozásban való tulajdonlást is, a saját adatainkhoz hozzá kell adni ezen vállalkozások számait is:

  • 25%-nál alacsonyabb tulajdonrész esetén nem kell összeadni,
  • 25-50% között arányosan,
  • 50% felett pedig teljes mértékben.

Ha a vállalkozásnak 25%-nál nagyobb mértékben közvetlen vagy közvetett tulajdonosa az állam vagy az önkormányzat, akkor a vállalkozás nem KKV.

Az egyéni vállalkozó minősítése az adóbevallása szerint, a foglalkoztatotti létszám alapján történik.

Az újonnan alapított vállalkozás esetében a tárgyévre vonatkozó üzleti tervet kell figyelembe venni, tehát saját maga határozza meg méretét a tervei szerint.

Az eddigi lépésekkel meghatároztuk tehát a saját és partner-, kapcsoló vállalkozásunk szerinti méretünket az utolsó lezárt év adatai alapján. Azonban ezzel még mindig nem biztos a KKV státusz, tovább kell vizsgálni az előző lezárt éveket, ugyanis két egymást követő beszámolási időszakban kell adott méret kategóriában lenni ahhoz, hogy elnyerjen vagy elvesítsen egy kategóriát.

Összefoglalva a lépések:

  • saját adataink meghatározása
  • tulajnosok és tulajdonolt cégek adatainak összeadása tulajdoni rész arányában
  • utolsó két lezárt év adataink vizsgálata